неділю, 27 вересня 2015 р.

Закриття 64-го сезону руху поїздів на Львівській дитячій залізниці



Підведення підсумків за літню виробничу практику. Кращим юним залізничникам вручили подяки, грамоти та подарунки.


На завершення для гостей відбувся невеличкий концерт

 

Пісню "Червона рута" виконує учень 9-Б класу СЗОШ №98 Семенов Роман (гуртківець Львівської дитячої залізниці)





суботу, 26 вересня 2015 р.

НЕЗВИЧАЙНІ  БІБЛІОТЕКИ  СВІТУ

   Ні  на що не схожа, бібліотека Пекхема має досить незвичну форму переверненої латинської букви "L". Будівництво з використанням новітніх матеріалів і технологій коштувало приблизно 5 мільйонів фунтів. У березні 2000-го року в Лондоні з'явилася одна з найбільш відвідуваних бібліотек світу - понад 400 000 читачів щорічно. Крім основного книжкового простору, всередині розташовуються численні конференц-зали, дитячі кімнати, читальні та інформаційні зали, а також медіа-центр. Зараз бібліотечний фонд налічує близько 317 тисяч різних книг.




У 2008 році перед студентами Прінстонського університету в США відкрилися двері нової університетської бібліотеки. Всесвітньо відомий архітектор Френк Гарі зробив бібліотеку фантастичною і футуристичної, застосувавши несподівані форми і рішення. Книгосховище для технічної літератури в галузі точних наук, за словами архітектора, побудоване з таким розрахунком, щоб надихати відвідувачів (студентів і викладачів) на нові відкриття в сфері астрофізики, біології, хімії, фізики та математики. І якщо зовні, автор проекту експериментував з формою, то всередині - з кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать жодну читацьку голову без світлої ідеї і натхнення. Крім книгосховища, в будівлі знаходяться навчальні приміщення для індивідуальних і групових занять, а також кімната для відпочинку.



Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009-ому році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen! Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах. І ось уже в 2011-ому році для студентів було відкрито "круглу бібліотеку", що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше, інше, інше.



Ще одним прикладом "зеленої" архітектури стала "скляна" Watha T. Daniel / Shaw Library, побудована американською архітектурною студією Davis Brody Bond Aedas вздовж Род-Айленд-авеню у Вашингтоні (округ Колумбія, США). У 2010-ому році будівля відкрилося для читачів на трикутному майданчику біля корпусу університету Howard University. "Скляна" бібліотека складається з трьох рівнів, площа забудови склала 22 800 кв.м., а бюджет будівництва - 12 млн. доларів США. Дитяча бібліотека, зал для глядачів багатоцільового призначення, громадські приміщення, онлайн-каталоги з доступом до електронних ресурсів; зали довідників, періодики, молодіжної літератури і читацький зал роблять бібліотеку новим суспільно-освітнім вузлом для даної місцевості. А система клімат контролю, управління сонячним і денним світлом, використання перероблених матеріалів - зразком екологічно стійкого будівництва.



Нова бібліотека в невеликому корейському містечку Choong Chung Nam Do по-східному гарна та ідеально вписується в місцевий ландшафт. Прямі чіткі лінії і дзеркально-скляний фасад на схилах міста біля лісу, стали невід'ємною частиною місцевості. Проект розроблений дизайн-студією Hyunjoon Yoo Architects. Взявши за основу образ ідеального читача біля вікна в спокійній і світлій атмосфері, автор проекту створив ідеально збалансований простір. Офісні приміщення, бібліотечні зали, а також справжні дерева і трава всередині будівлі ідеально поєднуються і доповнюють один одного.



Навіщо брати з собою книгу у відпустку, якщо можна відпочити в бібліотеці? Турботливі мешканці Таїланду не забули і про завзято читаючий сегмент туристів і організували у себе бібліотечний курорт. Тут біля басейну знаходиться не бар або ресторан, а справжнісінька бібліотека. Власники готелю впевнені: книги розслаблюють не гірше ніж алкоголь.



Інтернет-знаменитість - будинок-бібліотека в Коста-Ріці. Дизайн будівлі був розроблений для відомого письменника Кейта Ботсфорда його сином - архітектором з Лондона - Джанні Ботсфордом. Будинок був спроектований, адже бібліотека батька-архітектора налічувала близько 17 000 книг.
Будівля знаходиться на узбережжі Карибського моря, на курорті Каху. Головний павільйон "дивиться" на море. В ньому розташований кабінет господаря будинку.  Другий "корпус", меншого розміру, має спальню і ванну кімнату.



Бібліотека зовсім не обов'язково має знаходитися в центрі. У джунглях, за межами міста, у вигляді покинутого місця стародавньої цивілізації - саме так існує бібліотека Медельїна. Розкішна будівля - одна з головних визначних пам'яток міста і туристична Мекка - розташована на скелі.



 Для спорудження бібліотеки в одному з малозабезпечених районів міста Казанара (Колумбія) урядом був оголошений конкурс, в якому виграли чотири молодих архітектора, що запропонували дійсно цікавий проект. Мігель Торрес, Герман Рамірез, Алехандро Піньол і Карлос Меца вирішили відмовитися від новітніх технологій і використовувати будматеріали, які легко дістати - дерево і каміння, примітивну техніку і ручну працю.



 Пиво і книги сумісні. У 2009-ому році місцеві жителі неблагополучного району Зальбке і агентство Каrо Architekten (Німеччина) створили унікальну бібліотеку, основний будматеріал якої - пивні ящики. У якості масивної стіни, що підтримує книжкові полиці, у новій конструкції були використані частини фасаду зруйнованого супермаркету 1960-х років. Бібліотека відкрита цілодобово, і її управління здійснюють безпосередньо місцеві мешканці, які без найменшого обліку та контролю вільно користуються книжковим архівом.



Списаний транспорт багатих країн передається в менш забезпечені країни. А там найчастіше, втративши половину своїх запчастин, автобуси і тролейбуси відправляються на металобрухт. Але в місті Пловдив в Болгарії вирішили продовжити життя автобуса і зробити з нього бібліотеку. Бібліотека діє на безкоштовних умовах і будь-хто може зайти всередину і почитати годинку-другу. Тут обладнані місця для десятка відвідувачів, а також невелика кухня, де можна заварити собі чай або каву.



Класичні британські червоні телефонні будки масово відправляють в утиль. У кращому випадку розпродають за безцінь, в гіршому - знищують. Мешканці невеличкого села Уестбері-саб-Менді придбали одну таку будку за фунт і переобладнали її в бібліотеку. Тепер "книжкова будка" працює цілодобово і містить в собі найрізноманітнішу літературу: книги для дітей, з кулінарії, художні та історичні романи, аудіокниги. Для тих, хто страждає безсонням і вважає за краще читати книги ночами, в будці передбачена спеціальна нічна лампа.